Over mij

Shine is my favourite color – Marc jacobs

Mijn naam is Monique Smal

“Ik geloof in de moed om zacht van hart te zijn en van daaruit contact te maken. Met jezelf, de mensen om je heen, de natuur en het grote geheel.”

Opgegroeid in een grote bouwvakkersfamilie heb ik geleerd mijn schouders ergens onder te zetten. Positief en sterk te zijn, te genieten van eenvoud en dankbaar te zijn voor de kleine dingen in het leven. Ik ben door mijn ouders zogezegd vol met mijn poten in de hollandse klei gezet.

Ik was een heel gevoelig kind, rustig, dromerig en verlegen. Ik nam de wereld voelend waar: (onuitgesproken) emoties, sfeer en energie, ik pikte alles op met mijn voelsprieten. Of iemand blij was of er alleen maar blij uitzag, maar verdrietig aanvoelde. Heel verwarrend vond ik dat als kind. Mijn hoofdje draaide overuren; alles wat ik waarnam werd intensief verwerkt. Ik wilde zo graag begrijpen wat ik allemaal voelde!

De eerste 25 jaar van mijn leven heb ik tevergeefs geprobeerd minder gevoelig te zijn, op allerlei manieren. Gevoelens wegdrukken, afschermen, negeren. Niet luisteren naar de signalen van mijn lichaam. Met tien dingen tegelijk bezig zijn. De lat steeds hoger leggen. Mezelf steeds harder aanpakken als ik teveel voelde. En heel verrassend; het hielp niet.

Ik werd er niet minder gevoelig door.

Ik ben een aantal keer flink tegen het leven opgebotst. En dan kun je een aantal dingen doen; ik besloot in de spiegel te kijken. Want als je van de wereld een liefdevollere plek wilt maken dan moet je in je eigen ogen kijken en niet met je vinger naar anderen wijzen. En die reis naar binnen, dat ervaarde en ervaar ik nog steeds als een boeiend avontuur.

Ik leerde over mijn hooggevoeligheid en ik leerde over mijn avontuurlijke hart. En hoe ik deze twee een beetje soepel kon laten samenwerken. Dit was en is best een uitdaging; het combineren van deze uitersten in mij. Het water en het vuur. Het enthousiasme en de rust. De yoga en de carnaval. Heel hard lachen en heel hard huilen. Intens leven. Dat ben ik en dat doe ik.  Ouder en wijzer snap ik nu dat gevoelens gewoon gevoeld willen worden. Dat je je mag laten leiden door je hart en dat je hoofd er alleen is om jou te dienen.

En of ik zelf altijd het zonnetje in huis ben? Zeker niet. If you want to see the sunshine you have to weather the storm! Ik geloof niet in alleen maar zonneschijn, je hebt regen nodig anders groeit er niets.

Met mijn aardse roots, mijn voelsprieten en mijn humor reis ik graag een stukje met je mee!

She was an adventurer at heart, but oh how she loved to be home.

Tijdens mijn levensavontuur heb ik al van veel wijze mensen mogen leren:

Hogeschool Utrecht (Social Work), BGL (opleiding kindercoach), Magie van Kindercoaching (master kindercoach), Natascha Bruti (Pedagogisch natuurcoach), Rhino-groep (Contextuele therapie), Wouthiera Crommelin (Individueel opstellen), Matty van de Rijzen (Schatgravers), Chantal Harwig (Hartritme), Piet Nieuwelink (Reiki 1), Martijn Meima (Intuïtief Ondernemen) en vooral van alle grote en kleine mensen die ik de afgelopen 20 jaar mocht begeleiden en coachen!